I Danmark er det generelt tilladt at gøre et stop med sin autocamper og hvile sig på offentlige vejarealer, men der er visse restriktioner og undtagelser, man skal være opmærksom på. Reglerne for hvor man må hvile sig eller overnatte i sin bil varierer afhængigt af stedet, og det er vigtigt at kende til disse regler for at undgå bøder.
Det er tilladt at tage en kort pause på motorvejsrastepladser, men overnatning i bilen er som regel ikke tilladt. Mange rastepladser har skilte, der tydeligt angiver begrænsninger for hvor længe man må parkere.
I mange byområder og boligområder er det forbudt at overnatte i autocamperen. Kommunerne har ofte lokale regler, der forbyder overnatning på bestemte parkeringspladser og gader.
Mange kommuner har restriktioner for parkering og overnatning i naturskønne områder og ved strande for at beskytte miljøet og sikre tilgængeligheden for andre besøgende.

På private rastepladser og campingpladser er det ofte tilladt at overnatte i bilen mod betaling af et gebyr. Mange byer har specielle autocamperpladser, hvor det er tilladt at overnatte. Også for personbiler, med mindre der med skiltning er en p-plads kun for autocampere.
I visse tilfælde kan det være tilladt at overnatte på offentlige parkeringspladser, især uden for byerne, men dette skal altid verificeres gennem lokal skiltning eller ved at kontakte kommunen.
Hvis man overtræder reglerne for parkering og overnatning i sin autocamper, kan man risikere at få en parkeringsbøde. Størrelsen af bøden varierer afhængigt af kommunen og alvorligheden af overtrædelsen. Typisk ligger bøderne på mellem 510 og 1020 kroner.

Skiltning på offentlige arealer
Det er muligt at lave skiltning på offentlige arealer, hvor der er forbud mod parkering af bestemte personkøretøjer (læs: autocampere). Kommunerne har myndighed til at opsætte skilte, der informerer om parkeringsrestriktioner, herunder tidsbegrænsninger, forbud mod overnatning og forbud mod parkering af bestemte køretøjer (fx. forbud imod parkering af køretøjer over 3.500 kg). Skiltene skal være tydeligt synlige og let forståelige for bilisterne.

Det er vigtigt at være opmærksom på lokale regler og skiltning, når man planlægger at hvile sig eller overnatte i sin bil i Danmark. Selvom det generelt er tilladt at tage korte pauser, er overnatning ofte forbudt på mange offentlige arealer. For at undgå bøder bør man altid tjekke de lokale parkeringsregler og respektere skilte, der angiver restriktioner.
Ved at følge disse retningslinjer kan man sikre en problemfri rejse og undgå ubehagelige overraskelser i form af parkeringsbøder.
Hvis der ikke er nogen skiltning, der tidsbegrænser parkeringen, er det i princippet tilladt at parkere og tage et hvil i sin autocamper. Overnatning i camperen kan være tilladt, men det afhænger af de lokale kommunale regler og praksis. Mange steder kan man blive bedt om at flytte sig, hvis man forstyrrer omgivelserne eller optager plads unødigt længe.
Selv uden tidsbegrænsning bør man tage hensyn til miljøet og ikke efterlade affald eller forstyrre den offentlige orden.
Det er vigtigt at skelne mellem kortvarig hvil/overnatning og campering. Campering, som indebærer brug af telt, markise, campingmøbler osv., er typisk ikke tilladt på almindelige parkeringspladser, medmindre det er specifikt tilladt.

Lokale regler
Selvom der ikke er specifik skiltning, kan der være lokale kommunale regler, der forbyder overnatning i autocamperen. Det er derfor altid en god idé at tjekke de lokale regler eller kontakte kommunen, hvis man er i tvivl.
Hvis der er mange biler parkeret i længere tid uden problemer, kan det være en indikation af, at overnatning i autocamperen er accepteret.
Parkér i områder, hvor man ikke er til gene for andre, og undgå steder med høj trafik eller beboelsesområder, hvor det kan skabe ulempe for de lokale beboere.
I mangel af specifik skiltning, der tidsbegrænser parkeringen, er det normalt tilladt at tage et hvil i sin autocamper. Overnatning kan også være tilladt, men man bør være opmærksom på de lokale kommunale regler og tage hensyn til omgivelserne.
Campering er generelt ikke tilladt uden for særligt afmærkede områder. For at undgå problemer anbefales det altid at undersøge lokale regler eller spørge relevante myndigheder om råd.


Tidligere artikelVolkswagen med en ny California autocamper
Næste artikelFlest autocampere i Jylland – færrest i hovedstaden