Schweiz tager et markant skridt i radiomediets udvikling ved at lukke for FM-båndet, som i mange år har været en grundlæggende teknologi for radioudsendelser. Ved udgangen af 2024 stopper de schweiziske public service-kanaler under SRG SSR med at sende via FM, hvilket markerer en overgang til digital radio i form af DAB+ og internetradio. FM-lytningen i Schweiz er faldet betydeligt, og i dag udgør den kun 19 procent af den samlede radiolytning, hvilket gør det økonomisk og praktisk fordelagtigt at fokusere på de digitale alternativer.

Overgangen til DAB+ og netradio
Ifølge en lyttermåling fra GRP Switzerland lytter næsten halvdelen af befolkningen (48 procent) kun til radio via digitale platforme som DAB+ eller internettet, mens 31 procent lytter både digitalt og via FM. Kun en lille del af befolkningen, otte procent, bruger udelukkende FM-båndet. Dette skift har skabt grundlaget for, at Schweiz nu vælger at fokusere fuldt ud på digital radio.Ser man på den samlede radiolytning, er DAB+ den mest dominerende teknologi, med 41 procent af den samlede lyttetid. Netradio kommer tæt på med 40 procent, mens FM kun står for 19 procent. Til sammenligning var FM-lytningen i 2015 hele 51 procent, hvilket viser den hastige nedgang i brugen af den traditionelle teknologi.

En del af en større europæisk tendens
Schweiz er ikke det første land, der træffer beslutningen om at slukke for FM-båndet. Norge var pioneren i denne overgang, da de i 2017 lukkede ned for landsdækkende FM-udsendelser fra NRK samt de kommercielle kanaler P4 og Radio Norge. Dog sender lokale radiostationer stadig via FM i Norge. Den tyske delstat Schleswig-Holstein, der grænser op til Danmark, er også begyndt processen med at udfase FM-båndet, og de første kommercielle stationer vil stoppe med at sende via FM i 2025. NDR, Schleswig-Holsteins public service-kanal, reducerer effekten af deres FM-netværk og planlægger en fuldstændig overgang til DAB+ i 2031, delvist som følge af økonomiske hensyn.

Udfordringer for bilradio
En særlig udfordring i overgangen til DAB+ i Schweiz er bilradioerne. Selvom alle nye biler er udstyret med DAB+-modtagere, viser tal fra juni 2023, at kun 54 procent af bilparken i Schweiz har adgang til DAB+. Det betyder, at mange bilister vil opleve udfordringer med at lytte til public service-radio, når FM-båndet slukkes ved udgangen af 2024.

Fremtiden for lokalradio og kommercielle stationer
Selvom de schweiziske public service-kanaler slukker for FM ved årsskiftet, vil de kommercielle stationer og lokalradioerne fortsætte med at sende via FM frem til 2026. Det forventes dog, at omkring halvdelen af disse stationer vil slukke for deres FM-sendere allerede ved årsskiftet 2024/2025, da DAB+ bliver den primære teknologi.

Konklusion
Lukningen af FM-båndet i Schweiz markerer et betydningsfuldt teknologisk skift inden for radiomediet. Overgangen til DAB+ og netradio sker som følge af økonomiske og teknologiske overvejelser, og Schweiz følger dermed i fodsporene på Norge og andre europæiske lande, der også arbejder på at udfase FM. Denne udvikling understreger en fremtid, hvor radiolytning bliver stadig mere digital, hvilket også stiller krav til lyttere om at opgradere deres teknologi, især i biler, hvor mange stadig er afhængige af FM.


Tidligere artikelGenåbning af Camperservice i Låsby
Næste artikelKommuner sætter rekord i parkeringsindtægter – men hvem betaler prisen?