Grøn afgift på autocampere med moderne motorer chokerer forhandlere og kan føre til markant lavere salg i Danmark, idet fra 1. januar i år skal danske forhandlere af autocampere bruge en ny beregningsmodel i Motorregisteret (DMR), der skal fastsætte grøn ejerafgift ud fra CO₂-udledning. Og det har skabt markante uligheder – og i værste fald et stop for salget af nyere autocampere, påpeger autocamperforhandlerne.
”Det her er dødsstødet for mange forhandlere,” lyder det fra Camping Outdoor Danmark, brancheorganisationen der repræsenterer hovedparten af Danmarks campingforhandlere.
Samme motor – dobbelt så høj afgift
Det helt konkrete problem skyldes, at nyere autocampere med såkaldte HD-motorer (heavy-duty) ikke har opgivet deres CO₂-tal i det medfølgende typegodkendelsesdokument (COC). Derfor benytter Skatteministeriet nu en ny model til at udregne det manglende tal – og resultatet er markant.
”Vi har to identiske autocampere – en med gammel LD-motor og en med ny HD-motor. Den gamle betaler 12.700 kr. i grøn ejerafgift. Den nye betaler 27.200 kr. – altså mere end det dobbelte,” forklarer en talsmand for Camping Outdoor Danmark.
Det paradoksale er, at HD-motoren faktisk forurener mindre end den gamle LD-motor – men alligevel bliver den straffet.
Fritidskøretøjer rammes som varevogne
Autocampere bliver i lovgivningen behandlet som varevogne, selvom de i praksis kun bruges som fritidskøretøjer. En varevogn kan tilbagelægge 150.000 km om året – en autocamper typisk kun 5.000–15.000 km fordelt på 20–30 dage.
”Vi bliver hele tiden ramt utilsigtet, når der kommer nye regler for varevogne. Autocampere er ikke arbejdsbiler – de er fritidskøretøjer, og det burde også afspejles i afgiftssystemet,” lyder det fra organisationen.
Nabolande gør det anderledes – og bedre
Danmark er nu blevet et dyrt land at købe og eje autocamper i. Til sammenligning har Tyskland en vægtbaseret afgift, som typisk ligger omkring 240 euro om året – uanset motortype. Sverige har netop halveret deres ejerafgift på autocampere pr. 1. februar 2025, da man anerkender det lave kørselsbehov og den uretfærdige CO₂-baserede afgift.
”I Sverige er en autocamper gået fra 16.000 kr. til 4.500 kr. i årlig afgift. I Danmark går vi i den stik modsatte retning – og risikerer, at danskerne enten køber autocamper i udlandet eller importerer ældre modeller med højere forurening,” advarer Camping Outdoor Danmark.
Branchen kræver akut handling
Organisationen kræver nu, at den nye beregningsmodel i DMR straks sættes ud af kraft. Som alternativ ønsker de en midlertidig tilbagevenden til den tidligere model – den såkaldte ”work-around” – der har været brugt siden 2020. Den tager udgangspunkt i vægt og Euronorm, hvilket giver en mere realistisk og fair grøn afgift.
”Vi kan ikke sælge vores autocampere lige nu. Kunderne vælger os fra, og det kan få alvorlige konsekvenser for både branchen og miljøet,” lyder det.
Anerkend autocamperen som fritidsbil
På sigt ønsker Camping Outdoor Danmark en grundlæggende ændring i klassificeringen af autocampere. De bør ikke længere behandles som varebiler, men som det de reelt er: fritidskøretøjer.
”Vi ønsker samme princip som for veteranbiler, som kun betaler 25 % af den grønne afgift. Autocampere bruges ligesom veteranbiler til hobby og fritid – og burde derfor behandles derefter,” afslutter organisationen.
Branchen håber nu på politisk forståelse – og hurtig handling – inden for mange forhandlere bliver tvunget til at lukke eller se hele markedet flytte uden for landets grænser, og har haft foretræde for Skatteministeren, som dog ikke har fundet anledning til at ændre i regelsættet.